Munnhygiene

Grunnlaget for god tannpleie er rutinemessig renhold og vedlikehold. De fleste tannleger tilpasser rengjøring av tenner på bakgrunn av hver enkelt pasients periodontitt-helse (tannkjøtt og ben). I problemområder bruker man gjerne en slags gele sammen med et reseptbelagt munnskyllevann. Ultrasoniske strålinger blir også noen ganger brukt for å gjøre inngrepet mer komfortabelt og effektivt.

Tetningsmasse bør brukes som en del av et barns totale forebyggende tannpleie. Dette er for eksempel et tynnt plastbelegg som brukes på tyggeoverflatene på de bakerste tennene for å hindre forfall. De fleste tilfellene av tannråte hos barn og tenåringer oppstår på disse overflatene. Tetningsmassen krever ingen boring eller fjerning av tannens struktur. Det er en enkel prosess i tre trinn: Først rengjøres tannen med en spesiell tannkrem. Så rengjøres tannen en gang til med en spesiell rensevæske. Så skylles dette vekk. Og til slutt blir tetningsmassen smurt på tannen. Det tar ca et minutt for tetningsmiddelet å danne et beskyttende skjold. En slik beskyttende tetningsmasse kan vare så lenge som 5 til 10 år. Men tettingen bør sjekkes jevnlig, og gjøres på nytt dersom den ikke lenger er på plass.

Barn og voksne med høy risiko for karies kan ha god nytte av å bruke ekstra fluorprodukter, kosttilskudd og munnskyllevann.