Kroner

Tannteknikerframstilt krone er en tannerstatning som lages når tannen ikke lenger kan repareres med fylling, dvs. at det er for lite frisk tannsubstans igjen. Kroner ser meget naturtro ut og har lang levetid.

De lages ved at tannlegen preparerer (former) restene av tannen. Det tas avtrykk og farge. Arbeidet sendes til tanntekniker som fremstiller kronen på modeller som er tilnærmet identiske med forholdene i munnen. I mellomtiden går pasienten med en midlertidig krone som beskytter tannen. Kronen prøves så på pasienten, og den blir deretter sementert utenpå den preparerte tannen med en kraftig sement. På tenner som er rotfylt eller som har dype brister, vil det være gunstig å lage kroner som omslutter tannen for å forhindre tannfrakturer.

Det finnes ulike kronetyper.

  • Helkeramiske kroner – porselenskroner uten metall, men med en tannfarget indre kjerne. Brukes der estetikk er spesielt viktig og der tyggetrykk og slitasje er moderat.
  • Metallkeramiske kroner – kroner som har en støpt indre gullkjerne med påbrent porselen på utsiden. Det blir ikke synlig gull. Disse har god styrke og estetikk. Kan brukes på alle tenner.
  • Gullkroner – lages i gult gull. De er meget slitesterke og brukes oftest innerst i munnen hvor de ikke synes. De lages sjelden.