Spiseforstyrrelser

Over 90% av pasientene som har eller har hatt spiseforstyrrelser er unge kvinner i tenårene eller tidlig i 20-årene. Dette er en kort oversikt over de hyppigste spiseforstyrrelsene og måten de kan påvirke tennene dine. Bulimi er en spiseforstyrrelse som  kjennetegnes av periodevis stort matinntak, avløst av perioder med selvpåført oppkast, faste eller bruk av medikamenter (avføringsmidler, vanndrivende medisiner eller stoffskiftestimulerende medisiner) for å redusere vekten.

Mennesker med bulimi opplever dårlig samvittighet etter å ha spist mat. Oppkast oppleves som en renselse, og er også en desperat handling for å gå ned i vekt. Personer med bulimi kan ha lange perioder med vanlig spising, og de kan ha dager med mange spiseorgier hver dag. Jenter med spiseforstyrrelser kan etter hvert få uregelmessig menstruasjon og økt kroppsbehåring.

Anoreksi er en mindre hyppig spiseforstyrrelse som kan føre til ekstrem avmagring og av og til også død. Pasientene slanker seg på tross av at de er avmagret. Disse forstyrrelser behandles ved hjelp av psykoterapi, atferdsterapi, støttebehandling (for eksempel samtalegrupper) og medikamentell behandling.

Dersom du lider eller tidligere har lidd noen av de overnevnte spiseforstyrrelser er det økt sannsynlighet for at tennene dine har blitt rammet. Store syrekonsentrasjoner i munnen pga oppkast, småspising og dårlig oppfølging hos tannlegen pleier å resultere i omfattende syre-hullskader  i tennene.